Sure Malt

Beskrivning:

Ett surdegs bröd med lite finsk karaktär, gott, mjukt och saftigt.

Ingredienser:

Dag 1.
250g Vatten (45 grader)
350g Rågmjöl, helst ekologiskt
1 Msk Rågsurstart
Låt stå i ca 12 timmar i 26-29 grader. När den jäst upp som mest, men inte kollapsat är den redo att användas.

Dag 2.
350g Vatten (45 grader)
530g Rågmjöl, helst ekologiskt.
30g Honung
20g Salt
50g Rågmalt pulver

Gör så här:

Blanda ihop surdegen från dag 1 med ingredienserna från dag 2, blanda försiktigt, tänk på att rågmjöl inte klarar samma mekaniska bearbetning som vete.
Degen blir klibbig, det känns lite som att bygga sandslott, men det går att försiktigt forma till runda bröd att jäsa i korg.
För den mer ovana bagaren kan det vara lättare att lägga denna deg i form, men glöm inte att smörja formen med smör.
Jäs tills den ökat ca 30-40%, det tar ca 2 timmar. Baka av bröden på sten eller het plåt i 250grader i ca 5 minuter, om ni har möjlighet ånga gärna i ugnen, sänk sedan temperaturen till 210 grader, ca 45-50 minuter. Innetemperaturen skall vara 98 grader i mitten av brödet.