Hjorthornssalt

Består av en blandning av salter. Ammoniumsalt och ammoniumvätekarbonat tidigare känd som ammoniumbikarbonat. Huvudbeståndsdelen är ammoniumvätekarbonat(H4NHCO3) är ett surt salt, ammoniumkarbonaten H4N2CO3 är ett salt som inte är surt.

Namnet finns kvar sedan den tid då man tillverkade hjorthornssaltet genom torrdestillation av horn, men framställs kemiskt idag.
Under jäsningen bildas koldioxid (CO2) och vatten enligt reaktionsformeln H4NHCO3 = H3N + H2O + CO2.
En lukt av ammoniak(H3N(g)) är vanlig vid avbakning. Ammoniak blir först en gas vilket "(g)" i beteckningen antyder, finns det mycket vätska i degen bildas 'vanlig' ammoniak enligt reaktionsformeln H3N + H2O = H4NOH (H4N-OH) det blir en kaka ingen vill smaka.
Vi upphettningen av hjorthornssalt (vid bakning) återgår den till de ursprungliga gaserna. H4NHCO3 = H3N + H20 + CO2.
Används nästan uteslutande till "torra" bakverk av kaktyp.
Amerikanska namn för hjorthornssalt är "Baking Ammonia" eller "Hartshorn"